T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / YENİŞEHİR - Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü

Haberler

Mrt

Ock

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Birimi kurumumuzda Uyuşturucu Bağımlılığı ile ilgili seminer düzenledi.Gençlerimizi uyuşturcudan uzak tutmak için yapılması gerekenler ve uyuşturucunun zararlarının anlatıldığı konularla dinleyenler bilgilendirildi.

Ock

Türk İşi İğne tekniklerinden Civankaşı Tekniği workshop çalışması değerli misafirlerimizin ve kurum personelimizin katılımıyla gerçekleştirildi. Civankaşı ince sarmanın zigzaglı şekilde ve 2-5 sıranın aynı deliklere batırılarak üst üste yapılmasıdır. 

Ara

Meyan Şerbeti meyan kökünden yapılan bir içecektir. Tıp alanında  yeri olan bu bitki,  köklerinin tokmakla ezilip suda bekletilmesiyle elde edilmekte olup, Diyarbakır'da yüzyıllardan beri aranılan, çok lezzetli, ucuz ve ideal bir serinletici içecektir. Günümüzde  yerini farklı içecekler almış gibi görünse de faydasını bilenlerin meyan şerbetinden  vazgeçmesi mümkün değildir. Ne yazık ki insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen bu içeceği yeni neslin çoğu bilmemektedir. Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü olarak yerli içeceğimiz olan meyan şerbetini tanıtmak,  faydalarını anlatmak ve nasıl yapıldığını öğretmek için Diyarbakır,  Sur İçi semtinde bir tanıtım etkinliği düzenledik. Tanıtım etkinliğimizde vatandaşlara meyan şerbeti ikram ettik ve küçük paketler  halinde içinde tarifi olan olan meyan kökleri hediye ettik . Halkın ilgisini çeken etkinlik unutulmaya yüz tutmuş bir içeceğin tanıtılmasına katkı sağlamıştır.  

Meyan kökü eski çağlardan günümüze kadar birçok hastalıkta ilaç olarak da kullanılmış olup, tabiatın insanlara sunduğu şifa kaynağı olarak kabul edilmiş bir bitkidir. Temiz bir şekilde hazırlandığı ve sunulduğu takdirde, yerli malı bir içecek olarak yıllarca tüketilmeye devam edecektir. Meyan bitkisi, Dünya'nın pek çok yerinde kendiliğinden yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Ülkemizde; Trakya, Marmara bölgesi ve Karadeniz sahilleri hariç tüm Anadolu'da özellikle akarsu kenarlarında yetişir. Çoğunlukla; Muş, Bingöl, Kars, Siirt, Diyarbakır, Urfa, Antakya ile Ege Bölgesinde ve Çukurova'da; bölgemizde ise yaygın olarak Dicle Nehri kenarlarında bolca yetişmektedir.

Ara

Türkiye'de Yarı Değerli Taşlara ilgi gitgide artmaktadır ve ülkemiz bu açıdan çok zengin yer altı  kaynaklarına sahiptir. Diyarbakır coğrafyasında birçok yarı değerli taş tespit edilmiştir. Ergani ilçesinde Yeşil Kalsedon ,Çermik ve Ergani ilçelerinde Agat, yine Ergani ve Çüngüş ilçelerinde Opal gibi yarı değerli süs taşları çıkarılmaktadır ve şehrimizde bunları işleyecek hiçbir atölye bulunmamaktadır. Öte yandan Diyarbakır'da , Gemoloji "süs taşı bilimi" alanında mesleki eğitim sağlayan bir eğitim kurumu da bulunmamaktadır. Ülkemizde bulunan çok sayıda ve zengin içerikteki süs taşı ve değerli taşlar ham olarak ihraç edilmekte; ülkemiz önemli bir katma değer fırsatını kaçırmaktadır. Hem bu açığı kapatmak adına bir ön adım olması açısından hem de toplumun dezavantajlı kesimlerinin mesleki eğitim alarak istihdamının sağlanması açısından Yarı Değerli Taş atölyemiz Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat Küçükali, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İbrahim Üçköylüoğlu ve değerleri misafirlerimizin katılımıyla faaliyete geçti. Böylece 2015 yılında hiçbir meslek sahibi olmayan terör mağduru kadınlarımızın istihdamını desteklemek için SODES Projesi kapsamında açmış olduğumuz Kuyumculuk atölyemize bu yıl yeni bir halka eklenmiş oldu. Yarı Değerli Taş atölyesi sayesinde bölgemizde çıkarılan yarı değerli taşlar kolye, yüzük ve bilezik  gibi pahada ağır birçok süs eşyasında  kullanılarak şehrimize katma değer sağlayacak ve üretimi teşvik edecektir. Atölyede eğitim alacak dezavantajlı kadınlarımız ustalık belgesi alarak meslek sahibi olacaklarıdır. Böylece sektörde iş imkanı bulacak yada kendi iş yerlerini açabileceklerdir.

Ara

Ara

Sayın Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerimiz,Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat KÜÇÜKALi ve Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İbrahim ÜÇKÖYLÜOĞLU ile beraber kurumumuzu gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Ara

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı sayın Mehmet YÜKSEL, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı sayın Şirine ERONAT, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü sayın Ali AKBAŞ ve değerli misafirlerimiz, Kuyumculuk ve yeni faaliyete geçen Yarı Değerli Taş atölyelerini gezerek yapılacak çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulundular.

Ara

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü öğretmen ve usta öğreticilerinin Erasmus+ projelerine dair bilgilerinin arttırmak ve proje yazma becerilerini geliştirmek için kurumumuzda KA122 ve KA220 projeleri hakkında 12-13 ve 15-16 Aralık tarihlerinde  proje yazma eğitimi düzenlenmiştir. 

Ara

Ara

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında kurumumuzun tüm çalışanlarına yönelik Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğü tarafından seminer düzenlenmiştir.

Kas

Kas

Diyarbakır Valimiz Sayın Ali İhsan SU, Vali Yardımcımız Sayın Murat YILDIZ, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat KÜÇÜKALİ, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İbrahim ÜÇKÖYLÜOĞLU kurumumuzu gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Eyl

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Daire Başkanımız Sayın Selvinaz Aydın ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Şirine ERONAT kurumumuzu ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar 

Eyl

Enstitümüz MEB Standardizasyon ve Kalite Hizmet Birimi tarafından Sertifika almıştır.