OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİ TARİHÇESİ VE AMACI

İlk kez 1945 tarihinde açılan Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü, 2 yıl süreli döner sermaye ile işletilen kurumlardır. En az ilkokul mezunu öğrencilerin, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek meslek sahibi olmalarına imkan sağlayan, Enstitülerin amacı; geleneksel Türk giyim ve el sanatları alanlarında; araştırma, geliştirme, değerlendirme, arşivleme ve üretim çalışmaları yaparak el sanatlarının yaşatılmasını sağlamaktır.

Olgunlaşma Enstitüleri; eğitim öğretimin yanı sıra; kültürel değerlerimizden, kaybolmaya yüz tutmuş Türk el sanatlarını koruyan ve aslına sadık kalınarak gelecek kuşaklara aktarılmasına öncülük eden, seçkin örneklerini yurt içi ve yurt dışında tanıtan, bu alanda sanatsal ağırlıklı eğitim ve üretim çalışmalarını birlikte sürdüren tek eğitim kurumudur.

Ülkelerin kültür zenginliklerine sahip olarak yenilenmeleri ve güncel kalmaları; geçmiş değerlerini korumak ve bu değerleri bugünde yaşatarak geleceğe taşımakla gerçekleşebilir. Olgunlaşma Enstitülerimiz, geçmişle gelecek arasındaki köprüleri kuran, sanatsal alanda vizyonunu kanıtlamış kurumlardır.

1997-1998 Öğretim yılından itibaren Olgunlaşma Enstitülerinde, sektörel ihtiyaçlar ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda yenilenen programlar uygulamaya konulmuş, aynı öğretim yılında bünyelerinde kız meslek liseleri de açılmıştır. Bu yeni yönetmelikle Araştırma ve Tanıtım Pazarlama bölümleri de faaliyete geçirilmiştir.2012 yılında Olgunlaşma Enstitüleri Kız Teknik Genel Müdürlüğünden ayrılarak Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlanmıştır ve böylece bünyesinde kurslar açması kolaylaşmıştır.

DİYARBAKIR OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü 1988-1989 öğretim yılında, Muazzez Sümer Kız Meslek Lisesi binası ve bünyesinde Öğretime başlamıştır.1990-1991 öğretim yılında okulumuza bir kat tahsisi yapılmıştır.

1991-1992 öğretim yılında Bakanlığımızın 420 (21-A Yat Donatım Şb Müd. 931/5180 sayı ve 07.11.1991 tarihli yazılarıyla Pratik Kız Sanat Okulu, Yaygın eğitim kurumu olması sebebiyle okulumuza bağlanmış,

1988-1989 Öğretim yılında; Provalı Giyim , El sanatları, Resim,Çiçek Makine Nakışları Bölümleri açılmıştır. Okulumuzda 1989-1990 Öğretim yılında Ev Ekonomisi,Beslenme;  1993-1994 öğretim yılında Hazır Giyim bölümleri açılmıştır. Yine aynı yıl alınan onayla Dünya Bankasınca yapılan Seramik Bölümü açılması öngörülmüş ancak öğretmen olmadığından bu dalda eğitime başlanamamıştır.

1995-1996 Öğretim Yılı 2. döneminde kuaförlük bölümüne öğretmen atanmasıyla kuaförlük bölümü de eğitime başlamıştır.

1997-1998 öğretim yılında okulun bünyesinde Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünce gönderilen 13.08.1998 gün ve 316/2388 sayılı makam onayı ile K.T.Ö. Olg Ens. Bağlı Kız Meslek Lisesi Hazır Giyim,Çocuk Gelişimi,Ağırlama ve Gıda Teknolojisi ve Seramik bölümleri açılmıştır.

2005-2006 öğretim yılında Kız Meslek Lisesinde Bilgisayar Bölümü açılmış olup,  2006-2007 öğretim yılında eğitim öğretime başlamıştır.

2010-2011 Eğitim Öğretim yılından itibaren Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ve P.K.S.O , Kız Meslek Lisesinden ayrılarak bağımsız olarak faaliyetine devam etmektedir.

2011-2012 Eğitim Öğretim yılında bünyesindeki P.K.S.O kapanmış olup, Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü olarak Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlanarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Yayın: 23.11.2012 - Güncelleme: 25.10.2023 09:47 - Görüntülenme: 1459